Svensk cider

Cider är äppel- eller päronmust som man låtit jäsa så att alkohol bildas. I Sverige får en cider aldrig innehålla mer än 8,5% vol. och cidern måste innehålla minst 15 % jäst eller ojäst juice från äpple eller päron. Cider kan smaksättas med annan frukt- eller bärarom men grunden är alltid juice från äpple eller päron. En cider kan vara både stilla eller mousserande.

I Sverige har man jäst cider sedan 1800-talet men det var först på 1960-talet som den moderna tillverkningen kom igång på allvar. Då fick en cider max innehålla 2,25% vol. På 90-talet ändrades reglerna och även cider med en högre alkoholhalt blev tillåtet. År 2005 beslöts den nuvarande ciderdefinitionen av Livsmedelsverket.

Den svenska cidern har traditionellt varit söt, och kommit att bli en mycket populär exportvara. På senare tid har cidermarknaden i Sverige breddats med allt torrare sorter.

 

Vi odlar för smak

När vi gör cider är det smaken och karaktären på äpplena som står i fokus. Vår filosofi är att odla för smak. De svenska äpplena har oändliga smakmöjligheter att erbjuda!

Cidertillverkningen startar egentligen redan när vi planterar äppelträden; vilka äpplen passar till vilken cider, och var ska träden planteras. Jordmån, väder, vind och soltimmar sätter sin prägel på äpplenas smak. En äppelsort som är plockad från exakt samma träd kan därför smaka olika från år till år beroende på vilka förutsättningar naturen bjuder. Att veta när det är rätt tillfälle att skörda är en konst i sig, att kunna hitta den rätta balansen mellan syra, sötma och arom. Alla led i ciderframställningen är avgörande för den slutliga smaken. Resultatet blir äppliga, friska cidrar som påminner om mousserande vin.

På Kiviks Musteri har vi odlat äpplen i fem generationer och jäst cider sedan 1969. Kort sagt, vi älskar svenska äpplen och vill lyfta alla dess fantastiska egenskaper!

 

Hur gör man cider?

Cider är i likhet med vin, en i grunden enkel produkt, men svår att få till riktigt bra. Den går att variera i all oändlighet, trots att den bara består av en ingrediens. Vi skördar äpplena för hand mellan augusti och oktober. Frukten handsorteras, tvättas och krossas innan de åker in i pressen där fruktsaften pressas ur äppelmassan och vi får en äppelmust. Härifrån ser resan sedan annorlunda ut beroende på vilken typ av cider vi vill få fram. Beroende på karaktär kan musten åka vidare och jäsas på jästank, trycktank eller i en flaska.

Vill du tillverka din egen äppelcider?

Vid blandmetoden får musten jäsa och bilda alkohol och kolsyra på stora jästankar. Musten blir ett äppelgrundvin som sedan blandas med äppelmust för att ge cidern rätt karaktär och sötma. Vi tillsätter också kolsyra på nytt.

Trycktanksjäsning innebär att äppelmusten läggs direkt på en trycktank. Där bildas naturlig kolsyra som förenar smakerna från äpplena och alkohol bildas. I en trycktank hålls den naturligt bildade kolsyran kvar och vid överflyttning från en första trycktank till nästa filtreras cidern. Där lagras den tills cidern fått rätt karaktär och smak. Denna metod använder vi för att göra cider med naturliga och små fina pärlande bubblor. Trycktanken gör att vi kan jäsa cidern under en kontrollerad process där vi kan släppa ut luft när trycket på tanken börjar bli högt.

Flaskjäst cider kräver extra mycket tålamod och kärlek. När äpplena pressats läggs musten på en första jäsning på jästank, men den fylls snart över på flaska. Det är direkt i flaskorna som cidern får en andra jäsning. Flaskorna ryttlas, det vill säga vänds långsamt upp och ned för att jästen ska lägga sig i flaskhalsen. Sedan får dem spendera flera månader på lagring i en vinkällare under Kronovalls Vinslott. Tiden får utvisa när den är mogen att plockas fram. Flaskhalsen fryses sedan ned så att sedimentet blir en ispropp som kan skjutas ut. Detta moment kallas degorgering. Flaskorna får slutligen kork och grimma. Metoden används för att ge cidern en djupare och rikare smak samt få fram de fina bubblorna.

MENY PÅ KÄRNHUSET