Mätning av cidern
Vid cidertillverkning är det extra viktigt att äpplena är ordentligt mogna för att få en bra jäsning.
När du har en bra must är det dags att ta reda på sockerhalten i den. Sockerhalten mäts med en hydrometer, och mäts i grader Oechsle. För att få värde – se till att musten håller en temperatur på 20 grader.
Sedan är det dags att ta reda på mustens syrlighet. För att ta reda på syrligheten kan man göra ett pH-test. Syrligheten i musten bör ligga över pH 3,0 för att det inte ska bli svårt att få till den bruna hatten. Optimalt är ett pH-värde mellan 3,2 till 3,8.
Ciderns alkoholhalt
Det går åt cirka 17 gram socker per liter vätska för att få 1 procentenhet alkohol.
När du vet sockerhalten i Oeschsle kan du beräkna den förväntade alkoholhalten i den färdiga cidern. Must brukar ligga runt 1045-1070 grader Ochsle. En färdigjäst cider ligger på cirka 1000-1005 grader Oechsle. Beräkna mellanskillnaden mellan den uppmätta sockerhalten och den slutgiltiga sockerhalten och den slutgiltiga sockerhalten i grader Oechsle samt dividera med 7,6. Resultatet anger den förväntade alkoholhalten på den färdiga cidern.
Exempel beräkning av alkoholhalt:
1045-1003=42 grader Oechsle. 42/7,6= ca 5,5 % vol.