Cider

Cider är i likhet med vin, i grunden en enkel produkt, men svår att få till riktigt bra. Den går att variera i all oändlighet, trots att den bara består av en ingrediens. Vi skördar äpplena för hand mellan augusti och oktober. Frukten handsorteras, tvättas och krossas innan de går in i pressen där fruktsaften pressas ur äppelmassan och samlas upp i rostfria tankar där musten får jäsa till äppelvin.

Äppelvinet blandar vi sedan med äppelmust för att få fram rätt alkoholhalt och sötma. Vissa cidersorter låter vi flaskjäsa, exempelvis Gravensteiner Flaskjäst Cider och vissa trycktanksjäst så som Ingrid Marie Trycktanksjäst Cider.

På våra ciderprovningar får du lära dig mer om hantverket, prova olika sorter och höra mer om varför skånska äpple är perfekta cideräpplen. 

Läs mer om våra finaste äppelcider här.

Kiviks äppelcider

Cider är äppel- eller päronmust som man låtit jäsa så att alkohol bildas. I Sverige får en cider aldrig innehålla mer än 8,5& vol. och cidern måste innehålla minst 15% jäst eller ojäst juice från äpple eller päron. Cider kan smaksättas med annan frukt- eller bärarom men grunden är alltid juice från äpple eller päron. En cider kan vara både stilla eller mousserande.

När vi gör cider är det smaken och karaktären på äpplena som står i fokus. Vår filosofi är att odla för smak och de svenska äpplena har oändliga smakmöjligheter att erbjuda. Cidertillverkningen startar egentligen redan när vi planterar äppelträden; vilka äpplen passar till vilken cider och var ska träden planteras. Jordmån, väder, vind och soltimmar sätter sin prägel på äpplets smak. En äppelsort som är plockad från exakt samma träd kan därför smaka olika från år till år beroende på vilka förutsättningar naturen erbjuder. Att sedan veta när det är rätt tillfälle att skörda är en konst i sig, att kunna hitta den rätta balansen mellan syra, sötma och arom. Alla led i ciderframställningen är avgörande för den slutgiltiga smaken. Resultatet blir äppliga, friska cidrar som påminner om mousserande vin.

Belle de Boskoop passar till fräscha sallader och lättare rätter, samt som mingeldryck och törstsläckare.

Gravensteiner flaskjäst Äppelcider passar fint till skaldjur eller annan elegant sjömat.

Svinaberga Äppelcider EKO passar utmärkt till mat och gärna mustiga rätter som inte räds att bli utmanade.

MENY PÅ KÄRNHUSET