Att det finns några olika äppelsorter att välja mellan i butikerna känner nog de flesta till. Men exakt hur många varianter det faktiskt finns och att vissa äpplen ämnar sig bättre att ätas som de är medan andra passar bättre i mat har få dessvärre koll på. Den smakpalett som erbjuds av svenska äpplen är fantastisk!
Äpplet är så mycket mer än bara en frukt eller ett praktiskt mellanmål. Äpplet har massor av användningsområden, smakkompisar och kan delas in i flera kategorier. Äpplen med högre halt av sötma passar fint till bak- och matlagning medan äpplen som är fastare i texturen och är syrliga är fina kosnumtionsäpplen. Oavsett äppelsort så skiljer de sig alla i komposition mellan syrlighet och sötma, men även i färg, fasthet och saftighet samt också i vart de mår bäst av att växa och hur länge det plockade äpplet kan lagras. Även inom kategorin dessertäpplen har äpplena specifika användningsområden som de passar bättre eller sämre för, som exempelvis i pajer eller mos.
Också konsumtionsäpplen eller så kallade ätäpplen finns ett enormt utbud med en smak för alla. Dessutom är vissa äpplen mer allergivänliga. Äppelsorten Santana, som har fruktiga, friska toner och blommiga nyanser, är det många allergiker som kan äta utan besvär, vilket många tyvärr inte känner till. Äpplet är också väldigt krispigt.
Här lär du känna våra svenska äppelsorter!